Vera Janssen Coaching en Counseling
 

EMDR

 
Lana

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitazation en Reprocessing. Het is een kortdurende behandelmethode om nare ervaringen te verwerken en heftige emoties te verminderen.

Wanneer klachten als gevolgd van een vervelende gebeurtenis binnen 4 weken niet verminderen wordt er vaak gesproken van een traumatische gebeurtenis. Het gaat vooral om de impact die de gebeurtenis op het kind heeft gehad en niet zo zeer over de ernst van de gebeurtenis.

Het kan best zijn dat als een kind valt of een onschuldige opmerking langdurige klachten geven en zelfs een negatief zelfbeeld of faalangst bij het kind ontstaan. Het zijn dan de ervaringen zoals pesten die lange tijd aanhouden en met EMDR kunnen worden verwerkt.

Ook als het kind onverwachte of schokkende gebeurtenissen heeft meegemaakt kan EMDR daarbij helpen. Ook kan het zijn dat het niet goed duidelijk is waar de emoties vandaag komen en waar geen bewuste herinnering over is. Zoals b.v. woede aanvallen, angsten, onzekerheid, somberheid of verdriet. Ook dan kan EMDR ingezet worden.

Bij de toepassing van EMDR bij kinderen houd ik rekening met de ontwikkelingsleeftijd van het kind en sluit ik hierbij aan. Binnen mijn praktijk werk ik met het tekenen van een gebeurtenis, het EMDR protocol en met Mo of Lana de handpoppen die ook EMDR hebben gehad.

Voordat we starten met de EMDR zal ik zeer zorgvuldig uitleggen wat we gaan doen aan ouders en aan het kind zodat we vol vertrouwen samenwerken in de EMDR behandeling.