Vera Janssen Coaching en Counseling
 

Over Vera Janssen

 
Vera Janssen

Over Vera Janssen

Vera Janssen, dat ben ik. Psycho sociaal therapeut voor kinderen, pubers en volwassenen. Gedreven door de vraag waarom een kind doet wat hij/zij doet. Geïnspireerd door het werk van Alice Miller en Anna Freud. Ik deel de visie van deze psychologen op onze emotionele ontwikkeling: dat we afweermechanismes creëren om te kunnen functioneren in het dagelijks leven, maar dat diezelfde mechanismes zich vaak tegen ons keren.

Afweermechanismen zijn trucjes die we gebruiken om dingen uit ons bewustzijn te bannen. Foefjes die ons beschermen tegen ‘verboden’ verlangens en impulsen, nare herinneringen of waarheden die angst en pijn oproepen. Voorbeelden van die foefjes zijn ontkennen, vluchten in de fantasie, verdringen en projecteren op anderen. Kinderen laten veel van deze afweermechanismen zien in hun gedrag en door samen met het kind/ouders te puzzelen wat er echt aan de hand is en te voelen hoe dat is leren ouders/ kind te vertellen wat er is en verdwijnt het gedrag.

In mijn praktijk ben ik er voor het kind, ik hoor het verhaal en het is goed en alles mag er zijn. Dit geeft kinderen al snel verbondenheid en het gevoel dat ze mogen zijn wie ze willen zijn en dat het helemaal niet erg is dat het even niet lukt en vooral dat ze weten dat er niets mis is met ze of dat het niet hun schuld is dat er iets is gebeurd. Ik ben helder en transparant, en voel snel aan waar de knelpunten zitten. Mijn empathisch vermogen is groot en eerlijkheid is mijn kracht. Mijn werkwijze is lichaamsgericht: we onderzoeken niet alleen wat er in de gedachten van kind/ouders speelt maar ook wat je voelt en ervaart in je lichaam. Deze aanpak vergroot het bewustzijn en helpt  om de regie over het eigen leven te pakken.

 

Mijn achtergrond

Sinds 2012 ben ik zorgondernemer voor kinderen met een hechtingsstoornis, trauma en gedragsproblemen. Kinderen die afweermechanismes nodig hebben om er te kunnen zijn. Samen ontleden we hun afweer, zodat ze inzien waarom ze doen wat ze doen. Dit zet een prachtige ontwikkeling in gang, waardoor ze in hun kracht komen te staan. Een mooi proces waar ik iedere dag getuige van mag zijn. En een aanpak die niet alleen zeer effectief is bij kinderen maar ook bij pubers en volwassenen.

Ooit begon ik als kleuterleidster en onderzocht ik waarom een kind bepaald gedrag laat zien. In mijn klas hadden leerlingen met een specifieke onderwijsbeoefte altijd mijn aandacht en doordat ik achter het gedrag van leerlingen keek en de nieuwsgierigheid naar wat leerlingen écht nodig hadden gingen zij door mijn benadering snel vooruit. Hun positieve gedragsverandering spoorde mij aan tot nader onderzoek, om mijn aanpak een stevige basis te geven.

Naast mijn baan ging ik Pedagogiek studeren aan de universiteit. Daarna volgde ik bij het Atma Instituut de opleidingen Life Coaching, Trauma Coaching en Traumatherapie.

Het werken met kinderen geeft mij energie. Ik ontmoet jullie graag om samen aan de slag te gaan, vind het fijn om samen te puzzelen en te ontdekken hoe jullie  in je eigen kracht kunnnen gaan staan.

Nieuwsgierig? Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking.